Švajčiari odovzdali röntgeny v Košiciach a Humennom ako dar

20.08.2007 Humenné

Košice 20. augusta (TASR) - Dva švajčiarske röntgeny dnes slávnostne odovzdali vo Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura (FNLP) v Košiciach a v Nemocnici s poliklinikou v Humennom zástupcovia Veľvyslanectva Švajčiarskej konfederácie v SR.
\"Účelom tohto daru bolo zaviesť digitálnu technológiu a zlepšenie kvality röntgenových prístrojov na východnom Slovensku. Prístroj umožňuje kvalitnejšiu stabilitu obrazu pri nižšej dávke ožiarenia a lepšiu archiváciu digitálnych dát, \" povedal Leo Martin, koordinátor projektu a konzultant Swiss Agency for Development and Cooperation.
Hodnota prístroja v Košiciach sa pohybuje okolo 100-tisíc švajčiarskych frankov, teda dvoch miliónov korún, a ďalších 25-tisíc frankov stojí integrovaný počítačový systém so softvérom na vyhodnocovanie dát.
Röntgeny boli vo Švajčiarsku určené na vyšetrovanie prisťahovalcov. Po zmene systému snímkovania vo Švajčiarsku by tieto prístroje bez iniciatívy Lea Martina a jeho manželky ostali stáť bez využitia.
\"Darovaný prístroj patrí medzi najmodernejšie prístroje v röntgenovej diagnostike. Využíva systém bezfilmovej technológie a priamej digitalizácie, čo nám umožňuje vykonávať RTG vyšetrenia oveľa rýchlejšie. Celý systém je veľmi úsporný, pretože šetrí filmový materiál. Predovšetkým je určený na diagnostikovanie ochorení hrudníka a pľúc. Predpokladám, že denne ho bude využívať 20-30 pacientov našej kliniky a nemocnice, \" uviedol zástupca prednostu Kliniky rádiodiagnostiky a nukleárnej medicíny FNLP Ivan Bernasovský.
Pre nemocnicu Andreja Leňa v Humennom má digitálny prístroj pre klasické vyšetrenie stojaceho pacienta veľký význam. \"Pre našu nemocnicu znamená prínos do budúcnosti, pretože v Humennom sa nachádza záchytné stredisko pre migrantov a je predpoklad, že po vstupe našej republiky do schengenského priestoru sa ich prísun na Slovensko ešte zvýši, \" uviedol dnes pre TASR riaditeľ nemocnice Miroslav Melo.
Nemocnica A. Leňa Humenné, nezisková organizácia, disponuje v súčasnosti 16 lôžkovými oddeleniami, ktoré obsluhuje 635-členný zdravotnícky personál. Vznikla v auguste minulého roka a jej činnosť pod hlavičkou neziskovej organizácie sa začala vlani 1. novembra. Nezisková organizácia je spoločný podnik Prešovského samosprávneho kraja a akciovej spoločnosti Svet zdravia.
Prepravu prístrojov na Slovensko, ich inštaláciu a zaškolenie personálu financovala švajčiarska strana. Ich odovzdanie je vyvrcholením projektu, ktorý pripravili a realizoval Švajčiari na základe svojich skúseností pri riešení problematiky migrácie.
Tretí švajčiarsky röntgen odovzdajú v utorok 21. augusta v Nemocnici s poliklinikou vo Svidníku.
 

Vyberte región